Gece Yemek Yediğimiz İçin Mi Kilo Alıyoruz?

Gece yediğimiz için mi şişmanız? Bazı insanlar gece yarısına kadar çalışır, bazıları ise zifiri karanlıkta eve döner. Şimdi yemek için çok mu geçtir?

Gece Yemek Yediğimiz İçin Mi Kilo Alıyoruz?

Bazı insanlar gece yarısına kadar çalışır, bazıları ise zifiri karanlıkta eve döner. Şimdi yemek için çok mu geçtir? Çünkü bir yerlerden duyduğumuza göre geç saatte yediğimiz yemek bizi şişmanlatır değil mi? Bazı arkadaşlarımız bize gururla saat 7’den sonra asla yemek yemediklerini ve bu yüzden 5 kilo kaybettiklerini söyleyedursun, biz de yatağımıza aç gitmeden önce bu konuyu biraz daha inceleyelim.

Geç saatte atıştırmak kilo aldırır mı?
Mantıklı bir şekilde düşünecek olursak kalori kaloridir. Vücudumuz bize “hey dostum, saat 20.10, şu andan itibaren yediğin her lokma için seni iki kat fazla kaloriye mahkûm edeceğim” demeyecek. Fakat siz akşam yemeği ya da gece geç saatte yanında patates kızartması olan bir hamburger yediyseniz bu iki şekilde de çok sağlıksızdır.

Bu konuyla ilgili bilmeniz gereken iki adet bilimsel gerçeklik mevcut;

1) Ne kadar geç yerseniz yediklerinizin kalorisi o kadar fazla olacaktır. Buzdolabının kapağını muhtemelen mideniz kazınırken açacaksınız. Açlıktan öldüğünüz için salata yemeyeceğinize göre eliniz dolaptaki yüksek kalorili yiyeceklere gidecek. Beyniniz elinizi çikolataya götürmenizi emredecek. Problem, o durumdayken çikolata yerseniz ucundan tırtıklamak yerine bütün kutuyu yiyecek olmanız. Tokluk hissi, sizin midenize sıvı ya da katı bir şeyler koymanızdan sonra beyninizin sağladığı bir reaksiyondur. Beynin bu hissi salgılaması için 20 dakika geçmesi gerekiyor ve düşünün bu süre geçene kadar ne çok abur cubur tüketebileceğinizi!

2) Eğer eve geç geliyorsanız, yatağa da geç gittiğinizi tahmin ediyorum. Bunun anlamı da muhtemelen uykunuzdan mahrum kaldığınız için abur cuburu salataya tercih edecek olmanızdır. Buna sebep olan hormon ise iştahınızı arttıran girelin dir. Eğer uykunuzdan mahrum kalırsanız vücudunuzdaki girelin oranınız artar ve daha aç hissedersiniz.

Öyleyse gece yemek yiyebilir miyiz?

Eğer saat 7’den sonra yemek yiyen herkes şişmanlasaydı bütün güney ülkeleri obez insanlarla dolu olurdu, çünkü akşam yemeğini genelde 9-10 gibi yerler. Bana kalırsa en sağlıklısı açlık hissinize sadık kalmanız. Aktif biri olarak en geç 9 gibi acıkıyorum, sonra tekrar gece 1’de. Genelde gece 3 gibi düzgün bir atıştırmalık yer, sabah 7 gibi de kahvaltımı yaparım. Geceleri yemek yediğim zaman gözlemlediğim tek fark sabahları kahvaltı yapmak isteyecek kadar aç hissetmemem oluyor. Ayrıca sanıyorum ki insanların genelde kahvaltı öğününü geçmelerinin sebebi de gece yemek yemeleri. Neden kilo aldığınızı bulduk! Çünkü kahvaltıyı es geçiyorsunuz. Kahvaltı yapmamanın kilo aldırdığı istatiksel ve bilimsel olarak kanıtlandı. Gece yemek değil, sabah yememek sizi şişmanlatıyor! Öyleyse buradan şu sonuca varabiliriz; sabahları açlık hissiyatınızı yitirmemiş olmak için gece yemek yemiyoruz.