Hangi besin desteklerini kullanmalı?

Hangi besin desteklerini kullanmalı? İnsan supplement konusunda ne kadar açık olduğuna şaşırıyorum açıkçası. Ne gerek var, profesyonel sporcu değilsen?

Hangi besin desteklerini kullanmalı?

İşte benim besin desteklerim: Kafein ve çok nadir whey proteini. Kahvenin kötü bir şöhreti olduğunu biliyorum ama aşırıya kaçmadığınız takdirde kahve muhteşem bir antrenman öncesi besin desteğidir. Kafein, performansınızı artırır, odaklanmanızı kolaylaştırır ve antrenman esnasında size enerji verir. Başka bir değişle KAHVE içmek; sprint atamak yada ağırlık antrenmanı gibi kısa süreli ve güç gerektiren egzersizlerde performansınızı artırır.

Vücut ağırlığım olan 56 kiloyu düşünerek hesaplarsak, kas yapmam için günde 24 yumurta sarısı tüketmem gerekiyor. Neyse ki protein shake gibi leziz bir alternatife sahibim. Eskiden protein shakelerin sadece yağsız süt ile güzel olduğunu düşünüyordum ama sadece suyla bile tatları oldukça güzel. Bol buz, taze meyve ve tarçın gibi baharatlar ile tatlandırıp kendinize harika bir smoothie hazırlayabilirsiniz.Genelde bu tozların her ölçeğin içinde 26-30 gr peynir altı suyu tozundan elde edilmiş kaliteli protein ve 8 saat boyunca kana yavaş bir şekilde karışan amino asitlere sahip özel bir formül var. Eskiden protein shake’in içine GLUTAMIN de ekliyordum. Glutamin, esansiyel olmayan bir amino asittir ve vücuttaki dayanıklılığı artırarak toparlanma sürecini hızlandırır ve sürantrene olmayı engeller. Ama açıkçası hiç bir fark göremedim ve o yüzden de bıraktım.

Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Proteinler ise kaslarınızın büyümesine, onarılmasına ve bakımına yardımcı olurlar. Vücudun içinde üretilen amino asitlere “esansiyel olmayan amino asitler” denilmektedir. Dışarıdan alınması gereken amino asitlere ise “esansiyel amino asitler” denilir. Esansiyel amino asitler et ve süt ürünleri buğday, mısır, pirinç, baklagiller ve yerfıstığında bulunur. Protein tozun ve amino tabletlerin arasında hiç bir farkı yok. Çoğu markalar kullanım şekli günde 3 kere 3 tablet almanızı öneriyor, günde bir taneden fazla protein shake içmenizi de tavsiye ediyor ancak bu firmaların hepsi ürünlerinin tüketilmesinin peşinde. Dengeli bir beslenme programına sahip olmalı ve farklı kaynaklardan protein almaya dikkat etmelisiniz. Unutmayın, protein shake’in fazlası da aşırı kalori almak demektir!

Bunların haricinde başka bir şeye ihtiyacınız yok. Bir süre NOX olarak bilinen NO EXPLODE denemiştim. Bu ürün antrenman öncesinde alınıyor ve damarların genişleyerek kan dolaşımını artırmasına yardımcı oluyor. Bu besin desteği, vücut geliştirme esnasında şu işe yarıyor: Geliştirmek istediğiniz tek bir kas grubunun üstüne yüklendiğiniz için, kan orada yoğunlaşıyor ve o bölgedeki kas onarımını artırmak için kaslara taze oksijen ve besin taşıyor. Bu yüzden kaslara ne kadar çok kan giderse o kadar uzun süre çalışabiliyorlar ve daha kısa sürede onarılabiliyorlar. Nitrik oksit, vücut geliştirme yapan insanlar için bu işe yarıyor. Ancak nitrik oksit kalp damar sistemini etkilediği için; düzensiz kalp atışı, düşük kan basıncı, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi yan etkileri olabiliyor. NOX aynı zamanda böbrek hasarına, kas ağrılarına ve şişkinliğe de neden olabiliyor.

Bütün bu sebeplerden ötürü NOX’u tavsiye etmiyorum. Benim için kahve içmek de aynı etkiyi sağlıyor. Arkadaşlarımın bir bölümü bu saydığım yan etkileri yaşarken, diğer bir bölümü de antrenman performanslarını artırdığı için NOX kullanmaktan son derece mutlu. Eğer NO EXPLODE tarzında ürünler kullanacaksanız, böbreklerinizde hasara neden olmaması için bol bol su tüketmeli ve bu ürünü kısa aralıklarla kullanmalısınız.

Artık eczaneler bile yağ yakıcı olarak lanse edilen L-CARNITINE satmaya başladı. L-Carnitine, vücudumuzda üretilen bir amino asittir ve serbest yağ asitlerini, vücudumuzun yakıt kaynağı olarak bilinen mitokondriye taşımaya yarar. Peki L-Carnitine göbeğinizdeki yağları eritebilir mi? Araştırmalar, yeteri kadar et tüketen ve sağlıklı bir şekilde beslenen bir sporcunun, vücudunda yeteri kadar L-Carnitine üretildiğini için fazladan alınan L-Carnitine’in fazladan yağ yakımı sağlamadığını göstermiştir. En iyi L-Carnitine kaynağı 95mg/100gr ile sığır etidir. Domuz etinde 27,7mg/100gr, tavuk beyaz etinde 3,9/100gr, peynirde 3,7mg/100gr ve tam yağlı sütte 3,3mg/100gr L-Carnitine bulunur.

Bunun yanında, et yemeyen ve doğal beslenme ile L-Carnitine alamayan insanlar bu besin desteğini kullanmakta fayda görebilir. Ancak vejetaryenlerin çoğu sağlıklarına son derece önem verdikleri için fazla yağları yakmak gibi dertleri pek fazla olmaz. Uzun lafın kısası: Araştırmalar L-Carnitine’in abartıldığı kadar iyi bir ürün olmadığını göstermiştir. Bu yüzden paranızı harcamayın ve ağırlık kaldırmaya devam edin.