Yemeğinizi önceden nasıl hazırlarsınız?

Ofise veya okula götürebileceğiniz yemeklerle fit olun. Yapmanız gereken tek şey önceden biraz hazırlık yapmak.

Yemeğinizi önceden nasıl hazırlarsınız?

Plazanızdaki kafenin, fast food zincirlerinin ve uğradığınız restoranların sunduğu yemeklerden sıkıldınız mı? Harika! O zaman haydi birlikte yemek hazırlayalım. Bir kere karar verdikten sonra bunu yapmanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Yapmanız gereken tek şey önceden biraz hazırlık yapmak. Emeklerinizin karşılığında leziz yemekler ve dümdüz bir karınla ödüllendirileceksiniz ve banan inanın, buna değer!

SAKLAMA KAPLARINA İHTİYACINIZ VAR
Cam saklama kaplarını plastik kaplara tercih ediyorum çünkü bana daha güvenli geliyor. Bazı plastik üreticileri epoksi ve plastik üretiminde BPA kullanıyorlar ve bu kimyasal özellikle de kaplar ısındığı zaman yiyeceğinize sızabiliyor. Üstelik ne zaman plastik kaplarda yemek ısıtsam, tadı bana bir değişik geliyor. Aynı hissiyatı plastik şişenin içinde uzun süre beklemiş suyla da yaşıyorum. Cam kap taşımanın tek dezavantajı kapların biraz ağır olması ancak bunu da antrenmanınızın bir parçası olarak görebilirsiniz. Katı gıdalarınızı taşımak için kare şeklindeki saklama kaplarını öneriyorum. Çorba, yulaf ve müsli gibi yenmeden önce karıştırılması gereken şeyler için de marmelat kapları kullanabilirsiniz. Marmelat kaplarındaki yemekleri karıştırmak için kapları ağzına kadar doldurmamanız ve yemeden önce çalkalamanız yeterli. Bunu haricinde bir adet cam süt şişesini smoothieleriniz için kullanabilirsiniz. Su şişesi olarak da geniş ağızlı şişeleri tercih ederseniz, detoks suyunuzun içine nane ve ahududu gibi şeyleri rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Kış ayları için bitki çayınızı güvenle depolamak için iyi bir termos almak isteyebilirsiniz.

MAKRO DÜŞÜNÜN
Belki Makro besinlerden bahseden ancak bu konuda gerçekten hiçbir fikri olmayan insanların sohbetlerine kulak misafiri olmuşsunuzdur. Makro besinler karbonhidrat, yağ ve proteinlerden oluşur. Tükettiğimiz besinler bu üç bileşenin bir araya gelmesiyle oluşur ve yaktığımız kalorileri bu besinlerden alırız. Makro besinleri bir düşünmenizi istiyorum: En sevdiğiniz karbonhidrat, protein ve yağlar hangileri? İşte size ilham verebilecek birkaç örnek:
Karbonhidratlar: Siyah pirinç, kinoa, tatlı patates, yulaf, tam buğday makarnası, tam buğday unu, mevsim sebzeleri ve mevsim meyveleri.
Proteinler: Yumurta, lor peyniriz, diyet yoğurt, tavuk/hindi, balık, yağsız kırmızı et, ton balığı.
Yağlar: Keten tohumu, zeytinyağı, avokado, çiğ yemişler.

YENİ İLHAMLARA YELKEN AÇIN
Yeni tarifler ve yemekler keşfetmek için yemek kitaplarını, yemek bloglarını ve instagramı karıştırın. Sağlıklı yiyecekler hazırlamak için pahalı ve egzotik malzemelere ihtiyacınız yok. Bulduğunuz tarifi yapmak için gerekli malzemeleri almak için bir liste yapın ve alışverişten geldikten sonra evdeki sağlıksız bütün yiyeceklerden kurtulun. Sonra da oturup bir sonraki günün menüsünü planlayın. Meyve porsiyonlarınızı sabahları chia pudinginiz ya da yulafla birlikte tüketmeye çalışın. Meyveleri akşamüstü atıştırmalığı olarak da yiyebilirsiniz. Ben meyve yiyeceğim zaman, kan şekerimin birdenbire yükselmesini engellemek için yemişlerle ya da yoğurtla karıştırmayı tercih ediyorum. Güne sağlam miktarda karbonhidratla başlayın. Enerji seviyenizi gün boyu üst seviyede tutmak için öğle yemeğinde de karbonhidrat tüketin ve proteini akşam öğününe saklayın. Etoburlar için önerebileceğim en güzel akşam yemeği; ızgara sebze, balık ya da tavuktur. Ancak ben bir vejetaryen olduğum için genellikle akşamları sebzeli graten ya da mercimek ile yoğurt yiyorum.

ÖRNEK MENÜLER
BİRİNCİ GÜN
Kahvaltı: Domatesli yumurta, üzerine peynir
Öğle yemeği: Fırında tatlı patates, maş fasulyesi salatası ve kavun
Atıştırmalık: Kayısı kurusu ve kavrulmuş fındık
Akşam yemeği: Bezelyeli yoğurt çorbası ve büyük bir kase salata

İKİNCİ GÜN
Kahvaltı: Müsli
Öğle yemeği: Buda kasesi: tatlı patates, siyah pirinç, nohut, göbek salata, avokado, turp ve beyaz peynir küpleri.
1nci Atıştırmalık: Dere otlu, beyaz peynirli ve yumurtalı kabak graten.
Akşam yemeği: Güveçte taze fasulye, yanında yumurta ve fırınlanmış karışık sebze ile.
2nci Atıştırmalık: Tarçınlı yoğurt, fıstık ezmeli muz ve goji meyvesi

ÜÇÜNCÜ GÜN
Kahvaltı: Ahududulu ve böğürtlenli chia pudingi.
Öğle yemeği: Taze fasulyeli siyah pirinç, kavun ve bir avuç ceviz
Atıştırmalık: Fırınlanmış kabak pate
Akşam yemeği: Omlet (4 beyazlı ve 2 sarılı), kereviz salatası, yarım avokado ve göbek salata

ŞİMDİ BAŞLAYIN
Öğünlerinizi hazırlarken her gün yemek yapmakla uğraşmamanız için bir seferde iki porsiyon hazırlamanızı öneriyorum. Örneğin siyah pirinç pişirdiyseniz bu siyah pirinci hem Buda kasenizde, hem de salatalarınızda değerlendirebilirsiniz. Eğer lazanya gibi oldukça zahmetli bir yemek yapıyorsanız iki porsiyon yapıp bir porsiyonunu dondurmanızı tavsiye ederim. Cam kaplarınız oldukça ağır olacağı için onları bir sırt çantasında taşımanızı öneriyorum. Yanınıza çatal bıçak ve peçete almayı unutmayın. Eliniz değmişken çantanıza taze yemiş ve meyve koymayı da unutmayın. Yolda giderken bu ara öğünler hayatınızı kurtarabilir