Oruç tutmanın faydaları

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutarken kilo almaktan korkarsan özellikle sahur konusunda dikkat etmelisin.

Oruç tutmanın faydaları

Melek Cebrail’in Hz. Muhammet’e Kuran’ın ilk ayetlerini indirdiği Ramazan ayı, bütün Müslümanlar için kutsaldır. Allah şöyle diyor: “Ramazan ayı, Kuran’ın bütün insanlığa bir rehber olarak indirildiği kutsal bir aydır.” Ramazan ayında Müslümanlar Kuran okumaya daha fazla vakit ayırır ve gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutarak yemek, içmek, sigara ve seksten uzak durur. Oruç tutmak inanan kişileri tanrıya yaklaştırdığı gibi, kendilerinden daha kötü durumda olan insanların yoksunluklarını tecrübe ettirir ve şükür etmelerini sağlar.
Takipçilerimden pek çoğu oruç tuttukları dönemde kilo almaktan korkuyorlar. Böyle bir korkunun son derece yersiz olduğun düşünüyorum. Bence insanlar bu ayda bağımlılıklarından kurtularak daha dengeli ve sağlıklı birer birey olabilirler!

Hamile, emziren, hasta ya da yaşlı kişilerin bu ayda oruç tutmasına gerek yoktur. Yalnızca sağlıklı bireyler bu ayda oruç tutmakla yükümlüdür. Casablanca’da birkaç yıl önce yapılan uluslararası “Ramazan ve Sağlık” kongresinde yapılan bazı araştırmalar paylaşıldı. Bu araştırmalara göre sağlık problemi yaşayan insanların hepsi, İftar zamanı aşırı yemek yediği için uyku problemi yaşayan kişilerden oluşuyor. Ramazan ayı, insanların sigarayı bırakması ve sağlıklı beslenmesi için mükemmel bir zamandır. Oruç tutmaya başladıktan birkaç gün sonra (ama özellikle de 21 gün sonra) vücudunuzun artık sigara ve yağlı yiyecekleri istemediğini hissedeceksiniz.
Ramazan, aynı zamanda toleranslı olmak ve temponuzu yavaşlatmanız için de harika bir aydır. İftar ve sahur saatleri sayesinde, önceden belirlenmiş zaman dilimlerinde sağlıklı yiyecekler tüketeceksiniz. İftarın hemen ardından Youtube kanalımdaki Yoga videolarından birisini yapmak ya da uykudan önce yürüyüşe çıkmaya ne dersiniz? Belki bir mum yakıp bitki çayınızı içerken sevdiğiniz bir kitabı ya da Kuran’ı okuyabilirsiniz. Kendinize ve sağlığınıza konsantre olarak farklı yiyeceklerin vücudunuzda nasıl bir etkiye sahip olduğunu bulabilirsiniz. Antrenman yapmadığınız zaman esasında ne kadar az miktarda yemekle çalışabileceğinizi göreceksiniz.
Oruç tuttuğunuz zaman spor salonuna gitmekten kaçınmalısınız çünkü su kaybettiğiniz zaman antrenman yapmanız kesinlikle sağlıklı değil. Sahur vaktinde seçeceğiniz yiyecekleri de iyi seçmelisiniz ki, önünüzdeki 17 saat içinde acıkıp susamayın. İşte bana sıklıkla sorulan soruların cevapları:

SAHUR İÇİN HANGİ YİYECEKLERDEN KAÇINMALIYIM?
– Tuzlu gıdalar
– Baharatlı gıdalar
– Fast food
– Ağır tatlılar

SAHURDA NE KADAR YEMEK YEMELİYİM?
– 1 Porsiyon kompleks karbonhidratlar: 1/2 kase yulaf, kahverengi pirinç, bulgur ya da kinoa. Ya da bir dilim tam buğday ekmeği
– 1 Porsiyon Protein: 60gr yağsız et, 2 yumurta, 4 dilim peynir, 1 kase bakliyat (mercimek, nohut vs), 1 kase yoğurt ya da 1 bardak süt
– Taze meyve: 1 elma, 5 çilek, 3 kayısı, 1 şeftali ya da 1 dilim karpuz
– Yarım litre su

SAHUR İÇİN HANGİ ÖĞÜNLERİ TERCİH ETMELİYİM?
– Kinoalı meyve salatası ve yanında bir bardak tarçın sütü
– Peynirli ve sebzeli bir omlet, yanında çilek
– Lor peynirli sandviç, salatalık ve bir elma
– Yulaf parfesi, yoğurt ve taze meyve