Yağlı Yoğurt mu? Diyet Yoğurt mu? Hangisini Seçmeliyim?

Yağlı yoğurt mu diyet yoğurt mu? Süt ürünleri reyonunda alışveriş yapmadan önce siz de bu soruyu defalarca kendinize sordunuz mu?

Yağlı Yoğurt mu? Diyet Yoğurt mu? Hangisini Seçmeliyim?

Yağlı süt mü yağsız süt mü? Süzme yoğurt mu %0 yağlı yoğurt mu? Süt ürünleri reyonunda alışveriş yapmadan önce siz de bu soruyu defalarca kendinize sordunuz mu? Sizi bilmem ama ben sordum ve hem normal yoğurt, hem de yağsız diyet yoğurt aldım. Yağlı yoğurt tükettiğimde diğerlerine oranla çok daha fazla bir doygunluk hissi yaşıyorum. Bu yüzden canım tatlı çektiği zaman tam yağlı yoğurt yiyorum. Ancak spordan döndüğümde ve vücuduma fazladan protein almak istediğimde az yağlı ya da yağsız yoğurdu tüketiyorum. Bazen bu yoğurdun içine bir ölçek protein tozu da ekliyorum ya da yemekten sonra tatlı niyetine yiyeceksem taze meyve ekliyorum.

Yani hangi durumda hangi yoğurdu yemek istediğimi vücudumu dinleyerek ben karar veriyorum. Bu arada ben sade yoğurt tüketiyorum. Tatlandırılmış ya da meyveli yoğurt almıyorum. Nadiren taze çilek olmadığı zamanlarda çocuklar çilekli yoğurt isteyebiliyorlar. Türkiye’de pek çok insan ıspanak, fasulye ve pirincin yanında bol miktarda sade yoğurt tüketiyor. İsviçre’de yoğurdu yemeklerle yemek yerine tatlı olarak tüketiyorduk. Hatta çok değişik yoğurt çeşitleri bile vardı ancak bu yoğurtların içinde bol miktarda rafine şeker bulunuyordu.

Haydi karşılaştırma yapmak adına besin değerleri kısmına bir göz gezdirelim. Ben Sütaş yoğurt tercih etmeme rağmen diğer markaların da benzer besin değerleri taşıdığını biliyorum. Protein ve kalsiyum değerleri, diyet ve tam yağlı yoğurtların ikisinde de birbirinin aynı. 4 gram protein, 6.5 gram karbonhidrat ve 175 gram kalsiyum. Besin değerlerinde farklı olan tek şey yağ ve kalori oranları. Diyet yoğurdun 100 gramında 1.4 gram yağ ve 55 kalori bulunuyor. Tam yağlı yoğurdun 100 gramında ise 3.9 gram yağ ve 77 kalori var. Diyet yoğurdun avantajı, daha az yağ ve kalori almanızı sağlayarak tam yağlı yoğurt ile aynı miktarda protein sunması. Tam yağlı yoğurt yenmesi gerektiğini savunan diyetisyenler, diyet yoğurttan ayıklanmış olan yağların kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu söylüyor. Ayrıca bu yağ asitlerinin karaciğerin yağ yakmasını sağladığını da savunuyorlar. Kulağa mantıklı geliyor. Bunun doğru olduğunu düşünelim. Günün sonunda sizin için önemli olan şey ne kadar kalori aldığınız ve harcadığınız, öyle değil mi? Yağ asitlerinin 100 gram diyet yoğurt yiyerek yaptığım 22 kalori tasarrufunu karşılayacak kadar bir fark yaratacağını düşünmüyorum.

Evet, tatlandırılmış yoğurt alacak olursanız (lütfen almayın!) bu yoğurtların düşük yağlı versiyonları pek de iyi bir tercih olmuyor çünkü yağdan kırptıklarını şeker olarak yoğurdun içine eklemiş oluyorlar. Yoğurdun tadını çok bozmamak için pek çok firma yağsız yoğurt seçeneklerini şekerle tatlandırıyor. Daha fazla şeker demek, kan şekerinizin yükselmesi ve kilo verme çabalarınızda sizi sekteye uğratması demektir.
Kısacası, yaptığımı yapın: Tam yağlı ve yağsız sade yoğurt satın alın. Araştırmalara göre Akdeniz tarzında beslenen, bolca salata, balık ve günde bir kase yoğurt yiyen insanlar, haftada 2 kase yoğurt yiyen insanlara göre daha rahat kilo kaybediyor.

Bir de unutmadan süte de değinelim: Ben tam yağlı süt alıyorum çünkü latte içmeyi çok seviyor olmam. Yağsız sütle yapılan latte, yağlı sütle olduğu gibi lezzetli olmuyor. Bazen chia pudingi hazırladığımda sütün tadı çok ağır gelebiliyor çünkü çok fazla süt kullanıyorum. Böyle durumlarda da sütün içine biraz su katıyorum ve problem kendiliğinden hallolmuş oluyor.